Klaipėdos rajono Sodininkų Bendrijų pirmininkų susitikimas su Klaipėdos rajono savivaldybės vadovybe, savivaldybės administracijos ir kitų institucijų atstovais

Klaipėdos rajono Sodininkų Bendrijų pirmininkų susitikimas su Klaipėdos rajono savivaldybės vadovybe, savivaldybės administracijos ir kitų institucijų atstovais

2021-08-04 Sodininkų bendrijos „Gulbė“ pirmininkas buvo pakvietas ir dalyvavo organizuotame sodininkų bendrijų ir savivaldybės atstovų susitikime.

Susitikimo klausimai:

Dėl patruliavimo galimybės SB teritorijoje: greičio viršijimas, neblaivūs vairuotojai ir pan (Klaipėdos raj. PK) – Atsakymas –  Atskiro patruliavimo nebus, atvyks tik gavus pranešimus. greičiausias reagavimas 112 tel. numeriu.

Dėl galimybės palaikyti tvarką aikštelėse po bendro naudojimo konteinerių ištuštinimo (yra nusiskundimų, kad paliekama betvarkė)  (Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyrius, Gargždų švara ar Ekonovus)  – Atsakymas – Asmeniškai mus liečia tik tvarka su išvartytais-numestais konteineriais. Labai nekonkretus atsakymai ir veiksmų planai kuriuos pateikė skyriaus specialistas. Kadangi yra monopolis ir Ekonovus neturi konkurentų tai į pateiktas pretenzijas ne visada reaguoja. Dėl konkurencijos įvardintai įmonei savivaldybė bando prisivilioti užsienio vežejus. Paklausus apie konkrečius veiksmus kas padaryta, atsakymo negauta. Buvo užklausta dėl žaliųjų atliekų išvežimo grafiko nesilaikymo ir apskritai jų neišvežimo. Pasitikslino kokia bendrija ir pasakė kad pas mus problema maža ir pareiškė kad Ginduliai turi kur kas daugiau problemų dėl to:)) Šiuo klausimu taip pat savivaldybė „dirba“ ir bandys iš KRAC perpirkti  Vėžaičių žaliųjų atliekų aikštelę ir išdalinti 240 l  konteinerius gyventojams, kuriuos turėtu išvežti Ekonovus. Terminai neaiškūs.

Dėl melioracijos griovių priežiūros, tvarkymo ar pralaidų įrengimo galimybės (Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyrius ar Melioracijos tarnyba)  – Atsakymas – Specelistas atsakė, kad visi grioviai, kurie įrengti bendrijų ar valstybės, bendrijų teritorijoje, negali būti privatizuojami. Valstybė „melioracijos griovių kurie neturi numeracijos / kodo ir nėra įregistruoti RC netvarkys, tai yra bendrijų reikalas.

Dėl SB kelių/gatvių perdavimo savivaldybei pasirengimo, finansavimo plano  (Statybos ir infrastruktūros skyrius – Atsakymas – Kad gatves galėtume atiduoti savivaldybei, mums reikės jų matavimų, jas išmatavus matoma ar gatvės atitinka bent jau minimalius reikalaujamus kelių standartus (standartų neivardino ir pasiūlė kreiptis į RC matininkus). Jei atitinka reikalavimus jas įregistruoti RC. Tada savivaldybė spręs ar tikrai jie nori tu gatvių. Jei pavyksta perduoti gatves savivaldybei, ji kompensuoja 80% išlaidų išleistų perdavimo procese. Viskas valio, bet paklausu kaip jos bus prižiūrimos atsakymas aiškaus atsakymo nebuvo. Iš interpretacijų supratau kad greideriuos max du kartus į metus, skaldos neveš jei duobės nebus gilesnės kaip numatyta nesvarbių kelių tvarkymo direktyvose.  Dėl dangų apie kurias mes svajojame (asfaltas, trinkelės)  buvo pasakyta taip – nelegali statyba. (skaldą ar žvyru galima remontuotis)Vedant vandenį ir kanalizacija dangos nebus atstatomos. Turėsime vėl iš savų pinigų viską sutvarkyti.

Galimybė tapti pilnateisiais kaimų. gyventojais, nes daug  narių pageidauja panaikinti teisinį Sodininkų bendrijos statusą  (Direktorius)  – Atsakymas – Labai sudėtinga procedūra. Jeigu ją bendrija pradeda mažiausiai apie 3 metus viskas pakimba ore kol sutvarkomi visi formalumai. Bendrija tampa „nelegalu“.  Per tuos tris metus, narys negali parduoti sklypo, nes nėra kas pasirašo ar jis neskolingas, negali įsivesti dujų , negali suderinti projekto statybai.  Paminėjo kad tai yra padariusi tik viena bendrija Lietuvoje.

Ar yra pasikeitimų AB Klaipėdos Vanduo planuose dėl vandentvarkos į Sodininkų bendrijas  (Statybos ir infrastruktūros skyrius)  – Atsakymas – Baigėsi europos sajungos pinigai. Jei negausime daugiau pinigų iš europos fondų, viską turės vesti valstybinėmis lėšomis.

 

Parašykite komentarą